Pályázati felhívás


'Egy birodalom bukása'
 

A budapesti Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye tizenharmadik alkalommal hirdeti meg levelező pályázatát általános és középiskolák 5–7., illetve 8–10. évfolyamos csoportjai, szakkörei számára. Csoportok és szakkörök jelentkezése esetén a csapat tagjainak azonos korosztályból kell kikerülniük (5–7., ill. 8–10.), létszámuk nem haladhatja meg a 15 főt.

Ebben az évben a pályázat a Római Birodalom utolsó évszázadait és küzdelmeit, az ókori művészet késői korszakát ismerteti meg a résztvevő diákokkal. A csapatoknak egy korunkban játszódó romantikus történeten keresztül mutatjuk be a korszakot. A pályázati időszak végére a diákoknak egy mozaikképet kell elkészíteniük opus sectile – különböző méretű és formájú elemeket használó – technikával.

A szeptembertől áprilisig tartó időtartam alatt a csapatok négy feladatlap kitöltésére vállalkoznak. A megoldásra fordulónként legalább 4 hét áll a rendelkezésükre. Az első feladatlapot a jelentkező csoportok 2014. október 13-tól tölthetik le honlapunkról. A feladatlapokat fordulónként javítjuk. Az utolsó feladatlap visszaküldésének határideje után több mint egy hónap áll rendelkezésre, hogy a pályaművet eljuttassák a bíráló bizottság elé.

A pályamű beküldésének határideje: 2015. április 10. péntek.

Az elkészítendő pályamű mérete max. 50 x 70 cm, vastagsága 3-5 cm legyen. Súlya nem haladhatja meg az 5 kg-ot. A pályaműnek arányaiban, színében és alapanyagában a feladatlapokból megismert művészethez kell igazodnia. Ókori és modern műalkotások közvetlen lemásolását nem fogadjuk el. A pályaműveket korcsoportonként értékeljük.

Minden jelentkező csapat csak egy pályaművet küldhet. A feladatlapokat és a pályaműveket két, egymástól független zsűri bírálja el. A négy feladatlap helyes kitöltéséért járó pontok száma megegyezik a pályaműre adható maximális pontszámmal. A kijavított feladatlapokon mindig feltüntetjük az elért pontszámot. A pályaműveket 2015 áprilisában értékeljük; az eredményről a résztvevőket még ugyanebben a hónapban értesítjük.

A győzteseket a tanév végén egy napra vendégül látjuk Budapesten.

A Szépművészeti Múzeum fenntartja magának a jogot a beküldött pályaművek határozatlan idejű és teljes körű felhasználására.

A pályázatra jelentkezni lehet Kevély Flóránál 2014. október 10-ig a 06-1-469-7178-as fax-számon, a marathon@szepmuveszeti.hu e-mail címen, valamint levélben az alábbi címen: Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjtemény, 1146 Budapest Dózsa Gy. út 41. A borítékra kérjük, írják rá: ’Egy birodalom bukása’.

A jelentkezési lap letölthető az oldal alján.

A pályázattal kapcsolatos további felvilágosítás kérhetnek a 06-1-469-7262 telefonszámon.

Nevezési díj nincs.

Kérdéseikre szívesen válaszolunk a fenti címek és telefonszámok bármelyikén.

Tovább a verseny honlapjára >>

Letölthető jelentkezési lap:

Bejelentkezés: